Маскарпоне - солодкий, м'який сир - основа для багатьох десертів, в тому числі тірамісу і чизкейка.
Для приготування маскарпоне корів - буйволиць годують тільки свіжої луговий травою і квітами, щоб готовий продукт придбав чудовий смак. Технологія виготовлення сиру досить проста: низькокалорійні вершки (не менше 25 % жирності) підігрівають максимум до 90 градусів і додають винний оцет або лимонний сік, для того, щоб відбулося швидке згортання, і почався процес бродіння.
При постійному помішуванні згусток відділяється від сироватки, потім його поміщають в льняні мішки і підвішують для просушування на добу.
Зріє такий сир недовго, потім його збивають для отримання пишної маси, при цьому він стає досить калорійним продуктом, жирність маскарпоне становить не менше 50 %. За консистенцією він нагадує російську сметану, представляючи собою м'яку кремообразную масу.
Найчастіше маскарпоне використовують для приготування тірамісу або як намазки на хліб замість вершкового масла.